Aktiviteter

Landsstævneugen er fyldt med forskellige aktiviteter for Efterskoleholdet. Det være sig idræts- og hyggeaktiviteter, kor og musik, fritid til at opleve landsstævnet og en fest kun for Efterskoleholdet. Alle elever, der deltager på Efterskoleholdet L2025, er med i efterskolernes store show. Inden landsstævnet vil der være træning hjemme på skolerne, hvor der vil være en fælles del i det store show, som alle – uanset hovedfag – skal træne og deltage i. Hovedfaget gymnastik vil have sit fokus på at træne til det store show. Derfor vil elever, der vælger gymnastik som hovedfag, være en større del af showet og skulle træne flere serier hjemmefra, end elever der vælger andet hovedfag (AH). De andre hovedfagsmuligheder er fodbold, beachhåndbold, beachvolley eller outdoor. For andet hovedfagselever er man med i 3-5 indslag i showet.

Hovedfag

Vi er i fuld gang med at planlægge hovedfagsaktiviteterne, som er det eleverne på efterskoleholdet bruger det meste af deres tid på til landsstævnet. Du kan se beskrivelserne herunder.

Gymnastik

Når du vælger gymnastik som hovedfag skal du være med i en stor del af showet. Du træner på din efterskole inden landsstævnet. Hovedfaget Gymnastik er opdelt i mindst to grupper, der som udgangspunkt træner separat. Overordnet vælger den enkelte skole, om man er Gym 1 eller Gym 2 skole, hvor Gym 2 skolerne har en lidt højere sværhedsgrad end Gym 1 skolerne. Gym 1 og Gym 2 skoler indgår lige meget i det store efterskoleshow. Derudover arbejdes der med yderligere opdelinger, som koreograferne definerer.

Hovedfaget gymnastik trænes på stævnestadion og øvebanen lige vest for stadion.

 

Fodbold

I hovedfaget fodbold tilrettelægges en særlig efterskoleturnering. Hovedfaget spilles som 9-mands (11-mands bane, hvor målene rykkes tættere sammen (lille felt til lille felt). Ni personer på banen ad gangen på hvert hold giver en følelse af rigtig fodbold med normale mål, stor bane og på den måde en sportsligt god oplevelse for de skoler og elever, som vælger hovedfaget.
Der laves en turnerings struktur, hvor alle spiller lige mange kampe, uanset om man taber eller vinder.
Spilletiden fastsættes, når vi kender antallet af skoler som ønsker at være med i hovedfaget.
Der er også mulighed for, at to skoler med 5-6 personer hver, kan gå sammen om at have et hold i hovedfaget.

Der spilles i en pige- og en drengeturnering.

Fodbold spilles i Hover, hvor der bliver fed stemning og fodboldfeber. Hover ligger 5 km fra stævnecentrum og vi sørger for busser til og fra fodboldbanerne, så du nemt og effektivt kan komme frem og tilbage.

Outdoor

Vand, skov, bakker, blå himmel og frisk luft. Vejle har det hele og er et af de bedste steder i Danmark at dyrke outdoor idræt. Vi sørger for udstyret og seje instruktører. Du sørger for at være frisk på at få bevæget dig til lands, til vands og i luften. Outdooraktiviteterne bliver MTB, kajak, SUP, klatring og trailrun. Du kommer til at prøve alle discipliner i løbet af dine hovedfagsmoduler. Det meste kommer til at foregå i og omkring Nørreskoven. Hvis du vælger Outdoor er det optimalt, at du medbringer din egen MTB cykel. Hvis du ikke har en, sørger vi for at skaffe en til dig.

Pga. behovet for udstyr kan vi højest have 100 deltagere på Outdoor som hovedfag. Er der flere tilmeldte, trækker vi lod og tager direkte kontakt til de elever, som ikke udtrækkes til outdoor, så I kan vælge et andet hovedfag.

 

Beachhåndbold

Beachhåndbold er nabo til beachvolley og den fede stemning er den samme. Beachhåndbold er håndboldens legeplads og showroom. Spillet er for dig, der elsker at dyste på reflekser og lave spektakulære stunts med krop og bold. Målvogteren er med i angrebet, og den mindre bane skaber en masse dynamik og et hurtigt spil med mange afslutninger uden den fysiske nærkontakt, som man kender fra traditionel håndbold. Det bløde underlag gør spillet meget bevægeligt, frit og uforudsigeligt.

Vi spiller drenge og pigeturnering med fire mand på banen.  Det er muligt for piger at deltage på drengeholdene.

Antal spillere pr. hold: Vi anbefaler mindst 6 spillere pr. hold, så holdstørrelsen er 6-8 personer. Det forventes, at holdene som udgangspunkt sammensættes fra egen skole, men hold kan sammensættes på tværs af skoler, hvor antallet ikke går op.

Beachvolley

Landets største sandkasse lander lige midt i stævnecentrum til Landsstævnet i Vejle. Vi har bestilt godt vejr, musik og solcreme i lange baner. Tag solbrillerne på og gør klar til at spille. Der spilles efter DGI Open koncept. Det betyder, at du bare møder op og så etableres holdene på stedet. Der spilles en pige-, drenge- og en mixturnering efter ranglistestrukturen – dvs. spil så meget du orker, mod hvem du vil!

Antal spillere pr. hold: 3 spillere på banen ad gangen (max holdstørrelse på 5).

Musik og sang til showet

En stor del af musik og sang til showet leveres af elever på musikefterskolerne Ollerup Efterskole – Sang og Musik og Mellerup Efterskole. Som elev på én af disse to efterskoler, skal du vælge musik som hovedfag ved tilmeldingen.

Lydbilledet til showet bliver en blanding af nykomponeret musik, fortolkninger af eksisterende musik, afspilning af kendt musik samt et par overraskelser. Tovholder for musik og kor er en del af showteamet og arbejder tæt sammen med koreograferne. 

 

Valgfag

Der bliver et bredt udvalg af valgfag at vælge imellem for eleverne på Efterskoleholdet. Du finder alle valgfagsbeskrivelserne i alfabetisk rækkefølge herunder. Det er din efterskole, der beslutter, hvilke valgfag du kan vælge imellem. Er du i tvivl – spørg på din efterskole.

Badminton

Serv, smash og sæt! Grib din ketsjer og få sved på panden. Formålet med badminton som valgfag er, at du får spillet en masse badminton og har det sjovt sammen med andre badmintonspillere. Alle kan være med, det er dog en forudsætning, at du kender reglerne og har din egen ketsjer med.
Der spilles double, og man vælger selv hvilke køn der spiller sammen – det bliver alle mod alle efter niveau. Niveauerne er:

  • Klubspillere / turneringsaktive spillere
  • Tidligere klubspillere/turneringsaktive
  • Øvede, men ikke klubspillere
  • Begyndere, har kun spillet på efterskolen

Det forventes, at makkerparrene som udgangspunkt sammensættes fra egen skole; men makkerparrene kan sammensættes på tværs af skoler, hvor antallet ikke går op.

Det bliver en lille turnering på den enkelte bane, hvor der for eksempel er 6 par som så spiller mod hinanden. Det betyder, at der ikke findes en egentlig vinder af alle, men en masse vindere på de enkelte baner. Så kom frisk og giv den gas med ketcher og fjerJ

Badminton spilles i Søndermarkshallen og vi sørger for transporten frem og tilbage til stævnecentrum.

Beachhåndbold

Se hovedfagsbeskrivelsen.

Beachvolley

Se hovedfagsbeskrivelsen.

Partnersturnering og brætspilscafé

Kom og slap af og hyg dig med gamle eller nye venner over et brætspil eller deltag i en Partnersturnering. Vi omdanner et område af Efterskolehallen til brætspilscafé og der er mulighed for at deltage i en Partnersturnering. Vi har masser af brætspil med og du er også velkommen til at tage dit yndlingsspil med og invitere til spil og hygge. Partnersturneringen kører som et ’åbent valgfag’, du møder op, fordeles på hold og måske får du endda muligheden for at spille med eller mod dine lærere😉. Vi spiller i Hal 4 i DGI Huset.

 

Dans

De seje danseinstruktører har fyldt tasken med fede rytmer og lækre korte koreografier. Der skal ikke trænes på forhånd, bare mød op, lær de lækre moves og fyr den max af til både fest og til paraden.

Dans kommer til at foregå i Danseteltet i stævnecentrum og udendørs på det største opvisningsgulv, som også er i stævnecentrum. Derfor deler vi gruppen i to og slutter modulerne af med at vise for hinanden, hvad vi har lært.

 

Esport

Der kommer til at være forskellige Esports aktiviteter til Landsstævnet, både i den fysiske og digitale verden. Kom og prøv kræfter med fx Jabii og Evotac, som giver sved på panden og masser af spænding og grin. Der står også Esports lokale klar med gamingcomputere, headsets og masser af bites i bredbåndet. Du er klar til at indtage både den virtuelle og den fysiske verden og kæmpe med dine holdkammerater og mod dine modstandere. Esport forgår tæt på stævnecentrum og de udendørs aktiviteter på p-pladsen ved Rosborg Gymnasium.

 

Faceoff

Er du til rotationer, eksperimenter og tricks i luften, så er Face Off lige noget for dig. Du får mulighed for at springe det, du ikke havde forestillet dig du kunne og lege med nye moves i luften. Vi flytter Face Off ud i byen, på havnen og måske andre overraskende steder hen. En ekstra bonus er erfarne Face Off instruktører, som sammen med dig og dine kammerater sætter ’ild’ til springbaner, trampoliner og landingsmåtter. Vælger du Face Off, får du mulighed for at springe med til Spring Gallaen med dine almindelige spring i Hal 1 fredag d. 4.7.25 kl. 14-15.

 

Floorball (udendørs)

Højt tempo, stave, bolde og mange mål kendetegner floorball. Vi spiller motionsfloorball, en let version af floorball der er designet til at være tilgængelig for alle uanset forudgående erfaring. Der spilles på en mindre bane med færre spillere, ingen målmand og kortere kampe (6 min.). Dette gør det til et mere intensivt og involverende spil, der er nemt at lære og spille.”

Der er fem personer på holdet, men kun tre på banen med løbende udskiftning. Der spilles uden fast målmand.

Floorball spilles lige ved Rosborg Gymnasium ved siden af det store opvisningsgulv.

 

Fodbold

Valgfaget fodbold er for dig, som er vild med at spille fodbold og få mange boldberøringer. Vi spiller 5-mands med fem personer på banen ad gangen på hvert hold.
Det giver mulighed for, at de skoler med færre deltagere på fodbold kan stille med et hold her. Når det er fem mands baner, er der mulighed for at afvikle mange kampe på samme tid, så du får masser af spilletid.
Der laves en struktur, så man tilmelder sig hold som øvet, letøvet eller uøvet.
Derfra spiller man kampe i den pulje og der findes en vinder i hver af de tre puljer. På den måde sikrer vi flest mulige gode og lige kampe rent sportsligt.

Valgfaget fodbold spilles i Hover, hvor der bliver fed stemning og fodboldfeber. Hover ligger 5 km fra stævnecentrum. Vi sørger for busser til og fra fodboldbanerne, så du nemt og effektivt kan komme frem og tilbage

 

Gademusik

Synes du det er sjovt at frembringe rytmer på forskellige instrumenter, som man får lyst til at bevæge og danse til, så er gademusik lige noget for dig.

Vi sørger for instrumenter, som alle kan lære at spille og tromme på. Du medbringer din rytmiske sans og lyst til at frembringe lækker lyd, der gør, at man næsten ikke kan stå stille. Formålet med faget er, udover at spille sammen, at gademusikken bliver en del at Efterskoleholdets parade, indtil vi når stævnestadion.

Vi øver i musik- og kulturskolens lokaler, som er tæt på stævnecentrum.

 

Gåtur til fede spots i Vejle

Vejle er fyldt med fede spots rundt om i byen, på havnen og i naturen. Hvis du kan lide at gå og opleve noget samtidig med, så snører vi vandreskoene og tager på gåben rundt og udforsker forskellige spændende steder og får historierne med. Når du kommer tilbage, er du meget klogere på Bølgen, Fjordenhus, Street Art og byens bedste isbutik. Vi har lokale guider, som sørger for, at I får besøgt de bedste steder og at ingen farer vild😊. Vi mødes ved indgangen til Hal 4 i DGI Huset og går derfra.

 

Kor

Har du lyst til at synge sammen med elever fra de andre efterskoler og mærke sangglæde og fællesskab helt ind i øregangene? I møder ind til valgfaget og øver 1-2 gode sange med en korleder. Fredag eftermiddag lige efter frokost laver koret 1-2 korte Pop Up korkoncerter. Vi arbejder på Fjordenhus ved havnen i Vejle som det ene sted. Fik vi nævnt, at I får de bedste korlærere? Øvelokalet vil være tæt på stævnecentrum i Vejle Musik- og Kulturskole.

 

MTB - Mountainbike

Er du vild med kombinationen af cykel, spor og natur, så er MTB valgfaget lige noget for dig. Vejle har fantastiske skove og kuperet terræn. Lige præcis derfor er MTB sporene i særklasse. Hvis du vælger MTB som valgfag, skal du selv sørge for at medbringe MTB cykel, tøj og ikke mindst cykelhjelm. Til gengæld har vi lokalkendte instruktører klar til dig, så du kommer ud og oplever de fede spor, hvor der er udfordringer på alle niveauer. Mødestedet bliver i stævnecentrum ved indgangen til Hal 4, sammen cykler I til spor i Sønderskoven og Nørreskoven. Begge skove kan nås fra stævnecentrum på kort tid.

 

Parkour

Kom og mød mure – og alle de andre fede forhindringer. Parkour er den seje udgave af sørøverleg. Vi har været på opdagelse i Vejles byrum og har fundet de fede steder at lave parkour. Der vil selvfølgelig være en instruktør, som har udforsket byens muligheder på forhånd og som sørger for en sikker afvikling af valgfaget. Vi sørger for SoundBox, så musikken er med til at give god stemning.

 

Spring

Du kan bare ikke få nok af at springe og vil gerne fyre den af på Airtracken eller i minitrampolinen, mens der kører høj musik ud af højtalerne. Springcentret er placeret i Rosborg i hjertet af stævnecentrum og vi skal også springe i hal 3 i DGI Huset.  Fredag eftermiddag fra 14 -15 fyrer vi den max af til Spring Galla i Hal 1. Vi sørger for sikker modtagning og du sørger for at have power i benene til gode afsæt og mange rotationer.

 

Strik, syng og hyg

Er du glad for at nørkle med pinde og garn OG synge, så er dette valgfag lige noget for dig. Du medbringer dit eget strikke- og/eller hækleprojekt og så kaster vi os sammen ud i disciplinen at strikke og synge samtidig😊. Vi skal selvfølgelig synge sange fra Efterskolesangbogen, mens vi forsøger at holde maskerne på pindene.

Vi mødes i kantinen på Rosborg Gymnasium lige midt i stævnecentrum.

 

Udspring og vandleg

Er du vild med vand og elsker at boltre dig i det våde element? Så skal du melde dig til udspring og vandleg i DGI Husets svømmehal. Der vil være en erfaren instruktør, som underviser dig i at lave lækre bevægelser i luften OG ikke mindst at lande sikkert i vandet. Der vil også være mulighed for andre aktiviteter i vandet. Vi sørger selvfølgelig for livreddere. 

 

Yoga og Mindfulness

Vi tager yogamåtter med og bevæger os ud i de smukke bøgeskove omkring Vejle.  Her laver vi yoga og mindfulness, finder ro fra det pulserende stævnecentrum og mærker både sol og vind. Vi kører i bus til Skyttehushaven, hvor vi har et lækkert område klar. Der bliver mulighed for at slutte af med et fjordbad, så pak også badetøj og håndklæde.

 

Musik og kor

Levende musik og kor bliver en vigtig del af showet. Det bliver Ollerup Efterskole – Sang og Musik og Mellerup Efterskole, som står for en stor del af showets musiske indslag. Er du elev på én af de to skoler, skal du tilmelde dig musik som hovedfag ved tilmeldingen. 

Hvis du ikke er elev på en af de to ovennævnte efterskoler, men har lyst til at spille eller synge, kan du melde dig til valgfagene  gademusik eller kor. Du finder valgfagsbeskrivelserne under fanen ‘valgfag’.

Parade, åbning og afslutning

Landsstævnet starter med en stor parade gennem Vejle by efterfulgt af et forrygende åbningsshow. Efterskoleholdet deltager i paraden og i en eller anden form i åbningen. Landsstævnet afsluttes søndag d. 6. juli 2025 om formiddagen med et afslutningsshow, hvor Efterskoleholdet er med til at sætte punktum.

Efterskolefest

Landsstævnet er også fester, derfor bliver der også holdt en fest kun for Efterskoleholdet onsdag aften under landsstævnet. Vi er glade for at kunne fortælle, at PATINA og  DJ Thunderpower kommer og spiller til festen, så der er helt sikkert noget at glæde sig til.  Læs HER hvad PATINA skriver om deres nyeste album ‘Uvejr’.  Festen er selvfølgelig uden alkohol.

Aktivitetssteder

Efterskoleholdets deltagelse i landsstævnet i Vejle er koncentreret omkring stævnecentrum. En stor del af træningen til showet vil foregå på det store stævnestadion og øvebanen lige ved siden af. Næsten alle andre aktiviteter foregår i eller tæt på stævnecentrum. Fodbold foregår i Hover, badminton i Søndermarkshallen og Outdoor primært i Nørreskoven. Til disse aktiviteter sørges for transport. 

Du finder et kort over selve stævnecentrum her. Der kan forekomme mindre ændringer frem mod L2025.

Kort over landsstævneområdet

Landsstævnecentrum bliver placeret lige vest for Rosborg Gymnasium i Vejle. Området mellem DGI Huset i Vejle og stævnestadion, som bliver placeret ca. 750 meter længere vestpå, kommer til at summe af aktivitet fra d. 3. juli til d. 6. juli, fordi stort set alle idrætsaktiviteterne finder sted i dette område. Du kan se det senest  opdaterede kort over stævneområderne her.